Stichting Save Ruby's Life ~ Triodos Bank NL06 TRIO 0338630228 ~ KvK 68842376 info@saverubyslife.nl

McKenzie therapie

Ruby is eindelijk begonnen met McKenzie therapie om te proberen de pijnklachten in haar nek enigzins te verlichten door middel van oefeningen die haar houding corrigeren. Het lukte steeds niet om te gaan omdat ze óf te ziek was, óf de therapeute was er niet. Uiteindelijk was het de moeite van het wachten meer dan waard.

De therapeute, Sigrid van fysio.com Amsterdam, blijkt een schot in de roos te zijn 🌹 Ze is niet alleen fysiotherapeut met specialisatie McKenzie en dry needling, ze weet ook veel van (chronische) Lyme ziekte en begrijpt de complexiteit van klachten en alle gevolgen voor de patiënt. Daardoor behandelt ze op meerdere vlakken en had ze ook al snel door wat voor type persoonlijkheid Ruby is en hoe ze haar het beste kan helpen.

Ze gaat haar niet alleen corrigerende houdingen aanleren maar ook helpen om meer kracht in haar gehele spierkorset terug te krijgen en daarmee meer vertrouwen in haar lichaam. Wat ze door jaren van inactiviteit volledig is kwijt geraakt. Ook omdat bewegen de klachten vaak verergerden. Iets dat veel patiënten zullen herkennen. En dat terwijl ze vanaf haar 7e tot ze ziek werd, iedere dag urenlang topsport bedreef tijdens de vele uren intensieve danstrainingen op de nationale ballet academie. Wat de aandoening in haar nek waarschijnlijk lange tijd heeft verminderd omdat haar spieren toen veel getrainder en sterker waren.

Sigrid merkte tijdens de intake dat er echt iets mis is met de wervels in Ruby’s nek en dat al haar klachten duidelijk van neurologische aard zijn. Ook de extreme spierspanning in haar nek en trapezius, die zelfs op de MRI te zien was, heeft een neurologische oorzaak die niet te verhelpen is met massage. Wat er precies aan de hand is kan ze natuurlijk niet zeggen, maar ze voelde geen grote uitstulping wat betekent dat het in ieder geval geen nekhernia is. Wat de MRI van haar nek bevestigt.

Ruby moet nu iedere dag een aantal oefeningen doen. Liggend in bed, zittend en staand met haar rug tegen de muur. Ook heeft ze een oefening geleerd om de hoge spierspanning in haar kaakspieren te verminderen, wat ook hoofdpijn kan veroorzaken, door met haar duim in haar mond en wijsvinger op haar wang op een bepaald punt te drukken. Sigrid heeft mij geleerd om Ruby’s hoofd en nek voorzichtig in een bepaalde positie te brengen die direct verlichting van haar pijnklachten geeft en wellicht ook helpt tegen de spasmen. Dat laatste dat moeten we nog uitproberen.

Het is weer een lichtpuntje en geeft wat hoop en vertrouwen omdat Ruby zelf actief kan meewerken aan herstel en klachtenverlichting. De lange periodes van wachten op afspraken of verwijzingen zijn enorm vermoeiend en demotiverend. Nu ze zelf actief iets kan doen, onder begeleiding van iemand die duidelijk veel ervaring heeft, geeft haar weer een sprankje hoop voor de toekomst.

Wat de diagnose straks ook zal zijn, ze blijft de komende maanden therapie volgen bij Sigrid zodat ze iets kan opbouwen en samen met haar naar een doel kan toewerken. Dan kan ik het op een gegeven moment overnemen en een trainingsschema voor haar opstellen totdat ze in staat is er zelf mee verder te gaan. Ze wil graag weer dansen, al is het dan niet professioneel.

Gelukkig kunnen we de therapie voorlopig betalen vanuit de tegoeden van de stichting want Ruby is niet aanvullend verzekerd en we hebben een verwijsbriefje van een specialist nodig om het na 20 sessies vergoed te kunnen krijgen. Dat ga ik natuurlijk wel proberen want een half uur kost € 35,- en als je daar de autohuur en parkeergeld bij optelt kost het € 50,- per keer, 2x per week. De eerste € 1000,- zijn dus voor eigen rekening.

Dat zou Ruby niet kunnen doen zonder de opbrengst van de crowdfunding, dus we zijn daar enorm dankbaar voor 🙏🙏🙏

Zondag rijden we voor de 7e keer naar Frankfurt zodat ze maandag ochtend de 2e zittende MRI kan doen. Deze keer van haar schedel inclusief de rotatie positie van haar nek. Dan kan ik de dag erna via internet alle informatie naar Dr.Gilete sturen en hebben we naar verwachting binnen 2 weken een diagnose en behandelplan.

Hopelijk begint dan de volgende en laatste fase van Ruby’s reis naar een gezond en zelfstandig leven.

Fijne dag! 🍀

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.