Stichting Save Ruby's Life ~ Triodos Bank NL06 TRIO 0338630228 ~ KvK 68842376 info@saverubyslife.nl

23 maart 2020

Vandaag om 8 uur zou Ruby geopereerd worden. Het had de eerste dag van haar nieuwe leven moeten zijn. Een dag en operatie waar ze jaren op heeft liggen wachten. In haar eentje in een donkere kamer. Met enorm veel klachten en heel veel pijn. In heel haar lichaam. Zonder ook maar één nacht normaal te kunnen slapen. Zonder medische hulp of medicatie, maar met heel erg veel onbegrip en stress. Opgesloten in een lichaam dat totaal uitgeput is en niet kan waar ze in haar hoofd van droomt.

Alles was geregeld. Ze leefde er enorm naar toe. En toen gebeurde er iets dat we in onze wildste dromen nooit hadden kunnen bedenken. Een virus dat haar enige kans op genezing en verbetering in 1 klap, voor onbepaalde tijd, wegnam. Een gemuteerd virus zo enorm besmettelijk dat de enige remedie om het te stoppen en (wereldwijd) vele mensenlevens te redden, ‘social distancing’ is. Want ook al worden de meeste mensen die besmet raken niet of amper ziek, zij kunnen nog steeds anderen besmetten. Covid19 is 3 keer besmettelijker dan de griep.

Hoe meer mensen er besmet zijn, hoe langer het virus kan blijven leven en hoe langer het een gevaar vormt voor diegenen die al gezondheidsproblemen hebben. En … hoe langer het ons ‘normale’ leven zal blijven ontwrichten én ernstig zieke patiënten, zoals RUBY, zullen moeten wachten op een al geplande operatie of andere noodzakelijke behandeling. Alle beschikbare zorg is nu nodig voor Corona patiënten. Operatiekamers worden bezet door mensen die acute intensieve medische zorg nodig hebben. IC’s liggen vol met zwaar zieke mensen. Het personeel draait overuren. Er is geen tijd en capaciteit voor diegenen die al ernstig ziek waren.

Ik vertel dit omdat ik hoop dat je beseft dat als jij ons volgt en hebt gedoneerd voor Ruby’s operatie en jij nu nog steeds gewoon naar je werk gaat, waar je in contact komt met anderen terwijl je ook thuis kunt werken, naar het park of strand gaat zonder afstand te houden van anderen, op bezoek gaat of bezoek ontvangt, geen afstand houdt in de supermarkt.. jouw gedrag er mede voor zorgt dat Ruby nu nóg langer moet wachten op haar operatie. Hoe meer onderling contact hoe hoger de besmettingsgraad, des te langer het virus zal blijven leven en bestaan, des te langer deze pandemie zal duren. Wij staan allemaal met elkaar in contact en ons gedrag heeft altijd gevolgen voor anderen.

Deze pandemie betekent voor Ruby niet alleen uitstel van haar operatie maar ook dat haar lichamelijke situatie zal verslechteren. Dat ze iedere dag met nog meer pijn in bed ligt te wachten op verlossing en ondertussen lijdzaam moet toezien dat mensen zich niet even 2 weken kunnen aanpassen omdat ze na een paar dagen al gek worden van het binnen zitten. Als je dat moeilijk vindt, wat ik heel goed kan begrijpen, bedenk dan dat Ruby al ruim 530(!) weken opgesloten ligt en geïsoleerd is van de buitenwereld. En dat ze al die tijd ook ernstig ziek was. Met veel pijn. Zonder hulp of medicatie. En dat ze er straks nog steeds zo bij zal liggen, ook als jullie allemaal weer vrolijk naar buiten kunnen omdat het virus is uitgebannen.

Helaas is Ruby niet de enige. Met haar liggen er honderden zo niet duizenden chronisch zieke patiënten eenzaam en alleen thuis te wachten tot deze pandemie voorbij is. Hopend dat mensen zullen beseffen dat als zij in hun plaats in bed lagen, zij ook zouden willen dat anderen rekening met hen hielden. Zieke mensen zijn namelijk óók mensen!

Nu is niet de tijd voor eigenzinnigheid en individualisme. Nu is de tijd om je van je beste ‘sociale’ kant te laten zien. Blijf thuis, hou minimaal 1,5 meter afstand als je wel naar buiten gaat (het virus is óók besmettelijk via de lucht (adem) niet alleen als je hoest of niest, en blijft tot wel 3 dagen leven).

Onderhoud je sociale contacten via sociale media, bel elkaar, WhatsApp, video chat, skype… Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om elkaar toch te kunnen spreken of zien zonder in elkaars buurt te komen. Ruim je huis op als je je verveelt. Doe klusjes die er al een hele tijd liggen. Train binnen. Lees, schrijf, lap de ramen….. maar ga niet naar buiten als het niet nodig is!

Ook ik hou me al ruim een week aan deze regels om mezelf, Ruby en anderen niet extra in gevaar te brengen. Vind ik ook niet iedere dag even makkelijk maar ik hoef maar 1x naar haar te kijken en te zien hoeveel pijn ze heeft, en al mijn egoïstische gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Zorg voor elkaar. Hou afstand. Blijf gezond! 🍀

Dank je

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.