Stichting Save Ruby's Life ~ Triodos Bank NL06 TRIO 0338630228 ~ KvK 68842376 info@saverubyslife.nl

Crowdfunding

Omdat ik erg veel vragen krijg over CROWDFUNDING en hoe ik dat heb gedaan, heb ik wat tips en tricks op een rij gezet. Ik ben zeker geen CF expert (ik heb me er voor Ruby’s actie ook in moeten verdiepen) maar wat me na alle andere acties die ik heb gevolgd wel duidelijk is geworden, is dat de opbrengst erg afhangt van je netwerk en in hoeverre je dit weet aan te spreken. Op alle platforms staat natuurlijk ook uitleg die je kunt lezen voor je begint.

Vraag: Hoe begin ik?
Maak voor je begint eerst een DRAAIBOEK waarin je alle stappen opschrijft. Soms gaat een CF meteen als een speer, en heb je binnen 1 of 2 weken het bedrag bij elkaar, maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Je zult dus van tevoren moeten bedenken wie je als eerste benadert en hoe, en wie je na bijvoorbeeld 2 of 3 weken vraagt om hulp. Donaties komen in vlagen. Vooral na een publicatie in de media zal er een piek zijn. De kunst is om het levend te houden. Daarom zul je de CF zoveel en zo vaak mogelijk moeten blijven delen op social media. Dat is het makkelijkst. Maar ook flyers maken en ronddelen op scholen, sportclubs, supermarkt etc kan erg goed werken. Of de lokale kranten en radiostations benaderen voor een groter bereik. Je kunt van alles bedenken om grote groepen mensen te bereiken om meer donaties op te halen.

Vraag: Hoe doe ik het?
In ieder geval niet alleen. Vraag om hulp. Vooral van mensen die dichtbij je staan en je goed kennen. Familie, vrienden, partners zijn de aangewezen personen om je hier mee te helpen. Zij kennen en vertrouwen je en zullen je boodschap het beste kunnen verspreiden. Verdeel de taken zodat iedereen iets doet waar hij of zij het best in is. Zeker als je zelf erg ziek bent heb je veel hulp nodig. Crowdfunding is behoorlijk inspannend en stressvol. Iets dat je er als zieke niet bij kunt hebben. Dus delegeer zoveel mogelijk!

Vraag: Waar begin ik?
Nadat je aan je naaste omgeving hulp hebt gevraagd schrijf je je verhaal en het doel van de CF. Schrijf vanuit je hart zodat het eerlijk en oprecht overkomt. Je hoeft niet heel uitgebreid het hele medische verhaal uit te leggen. Wees kort en bondig en overtuigd van je doel. Bedenk dat je schrijft voor mensen die jou niet kennen. Maak heel duidelijk dat je de CF doet omdat het je laatste kans op genezing is en dat je wanhopig bent. Als je je situatie mooier maakt dan deze is en mensen die jou niet kennen de ernst ervan niet begrijpen, zullen ze minder geneigd zijn te doneren. Gebruik daarom grote woorden als levensreddend, wanhopig, radeloos, uitbehandeld en dergelijke.

Zoek passende foto’s of een video. Dat werkt nog beter. Laat de pagina eerst aan je naasten zien om even te proeflezen en te beoordelen. Zodra je CF pagina klaar is en alle gegevens er goed op staan kun je beginnen met delen. Schakel je goede vrienden, familieleden, collega’s en sportvrienden in die je al om hulp had gevraagd om jouw actie met hun netwerk te delen. Post het zelf ook op je eigen sociale media kanalen. Blijf dit veelvuldig doen. Herhaling van je boodschap is erg belangrijk.

Vraag: Hoe lang duurt het?
Dat hangt helemaal af van jouw netwerk en hoe bereidwillig mensen zijn om je te helpen. Uit ervaring weet ik dat mensen heel graag willen helpen. Zeker als het om iemand gaat die ze kennen of waarvan ze wel eens hebben gehoord. In de meeste gevallen gaan mensen ook zelf acties bedenken om sneller meer geld te verzamelen. Laat ze dat doen. Dat scheelt jou weer tijd en energie.

Hou je netwerk en donateurs op de hoogte van de vorderingen en je situatie. Dat waarderen ze heel erg en zorgt er voor dat de actie blijft leven. Mensen doneren omdat jouw verhaal ze raakt en zijn daarom oprecht geïnteresseerd in de voortgang van de actie en ook in hoe het jou vergaat. Als jij daar niet toe in staat bent omdat je te ziek bent vraag dan of een familielid dat voor je kan doen.

Vraag: Wat kost het? 
De kosten voor het platform waar je je actie plaatst, verschillen per site. Het maken en plaatsen van een pagina is gratis. De meeste sites vragen een percentage van het gedoneerde bedrag. Dit ligt tussen de 4 en 9%. Daarnaast betaal je per donatie nog een klein bedrag voor de overboeking. Hou er dus rekening mee dat je deze kosten na afloop nog moet betalen en dit afgaat van het totaal gedoneerde bedrag!

Vraag: Moet je belasting betalen over het gedoneerde bedrag?
NEE. Op de website van de rijksoverheid onder het kopje ‘schenkbelasting, kwijtschelding’ staat het volgende:

Schenking voor bekostiging medische hulp
Gehele of gedeeltelijke kwijtschelding kan worden verleend voor een schenking aan een natuurlijk persoon voor noodzakelijk levensonderhoud (artikel 67, eerste lid, ten eerste, van de Successiewet). Ik verleen kwijtschelding voor een schenking voor de bekostiging van noodzakelijke medische hulp (in het buitenland) die niet door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Hierbij geldt als voorwaarde dat de patiënt of bij een minderjarige patiënt zijn ouder(s) onvoldoende middelen heeft of hebben om de kosten te betalen.

Nederlandse platforms waar je een actie kunt starten:
Gofundme – 8,55% commissie + 0,25 cent per donatie
Doneeractie – 6% commissie + 0,85 cent transaktiekosten
Dream or donate – 5% commissie + ??

Er zijn er natuurlijk nog meer maar dit zijn de tot nu toe meest gebruikte.

Verder zou ik er niet teveel over nadenken en het gewoon doen. Je hebt geen keus en daarom niets te verliezen!

Veel succes 🍀🍀🍀

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.