Stichting Save Ruby's Life ~ Triodos Bank NL06 TRIO 0338630228 ~ KvK 68842376 info@saverubyslife.nl

Depressie

Een van de vele symptomen van Lyme is depressie. En niet vanwege de situatie en omstandigheden die de patiënt depressief maken, wat natuurlijk wel een grote rol kan spelen, maar depressie die wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie die zich diep in het centraal zenuwstelsel boort en daar schade aanricht. Door deze schade ontstaat er een scala aan neurologische klachten waar depressie er één van is.

Deze depressie kan zeer ernstige gevolgen hebben. Zo is bekend dat 50% van de chronisch zieke Lyme patiënten aan zelfmoord denkt. In de cursus ‘Lyme Specialist’ van Ortho Health Foundation, die ik begin 2016 heb gevolgd, werd gesproken over het feit dat bijna 40% van de patiënten zelfmoord pleegt. Deze mensen zullen echter niet allemaal als Lyme patiënt in de statistieken genoemd worden omdat ze de diagnose nooit hebben gekregen.

Uit een rapport dat recentelijk is gepubliceerd in het peer reviewed journal ‘Neuropsychiatric Disease and Treatment’, blijkt dat de cijfers in Amerika er ook niet om liegen. Psychiater Dr. Robert Bransfield schrijft hierin dat van de 44.000 zelfdodingen in 2015, 1200 daarvan — evenals de meer dan 14.000 gevallen van zelf verminking en 31.000 mislukte suicide pogingen — kunnen worden toegeschreven aan Lyme en aanverwante aandoeningen.

Dit zijn afschuwelijk hoge getallen en heeft naar mijn mening niet alleen met de depressie te maken maar vooral ook met de uitzichtloze en hopeloze situatie waarin de meeste patiënten verkeren. Tel dit op bij de ondraaglijke pijnen, isolatie, onbegrip, eenzaamheid en vaak ook ernstige financiële ellende waardoor een grote groep mensen het leven niet meer kan opbrengen. Zeker niet als ze er helemaal alleen voor staan wat in het geval van Lyme meer dan onmenselijk is!

Ik vind dit ongelooflijk triest.

Ruby heeft ook heel lang last gehad van ernstig depressieve gevoelens. Zo ernstig dat ze jarenlang over zelfmoord heeft gesproken. Met kunst en vliegwerk heb ik dit gelukkig weten te voorkomen. Maar niet iedereen heeft iemand aan zijn of haar zijde die dag en nacht kan zorgen en kan ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Nu ze bij Infusio Frankfurt is geweest zijn deze gevoelens een stuk minder. De behandeling, verlichting van haar klachten, manier van omgaan met de patiënten en de hoop die ze weer heeft gekregen op een ander leven, maken haar een stuk ‘lichter’. Soms komt het weer naar boven maar niet zo heftig als dat het was.

Veel ouders en partners weten niet hoe ze met depressie om moeten gaan. De klachten van chronische Lyme zijn zo ontzettend complex dat je niet altijd weet wat er aan de hand is en hoe je moet reageren. Niet alleen de patiënt lijdt daar onder maar ook zijn of haar omgeving vecht daar mee. Ook artsen reageren vaak totaal verkeerd en denken dat psychiatrische hulp het redmiddel is. Wat niet het geval is.

Daarom post ik deze video die naar mijn idee heel goed uitbeeld en verwoord wat depressie betekent voor een patiënt en hoe je als naaste daar het beste op kunt reageren. Je kunt door je reactie de situatie verbeteren maar ook verslechteren. En daar heeft niemand iets aan.

Ik vond het in ieder geval zeer langzaam en hoop dat jullie er ook iets aan hebben!

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.