Stichting Save Ruby's Life ~ Triodos Bank NL06 TRIO 0338630228 ~ KvK 68842376 info@saverubyslife.nl

Uitzending Tegenlicht

Gisteren met Ruby naar de herhaling van Tegenlicht gekeken.

Het thema was ‘compassie als oplossing voor het kapitalisme en individualisme in onze samenleving’. Deze zorgen er steeds meer voor dat we totaal van elkaar vervreemden en er momenteel meer mensen met psychische problemen rondlopen dan vroeger.

Op zich helemaal niets te maken met Lyme zou je denken, maar toch herkenden we heel veel mechanismen en symptomen van niet alleen het verloop van de ziekte maar ook van het genezingsproces. Een neurologe heeft onderzoek gedaan naar de werking van de hersenen bij mensen die compassie voelen voor anderen en ook bij diegenen die dat niet doen. Het blijkt dat de structuur van de hersenen fysiologisch verandert als mensen zich op het helpen van anderen richten en niet puur op zichzelf.

Dit was nog nooit eerder aangetoond. Het feit dat onze hersenen daadwerkelijk van structuur veranderen door onze omstandigheden.

Deze conclusie werpt een heel ander licht op psychische aandoeningen zoals bijvoorbeeld depressie. En als je dit doortrekt naar chronische ziekte en wat dat dan met je doet wordt het ook voor ons interessant. Vooral als het om ontstekingsreacties gaat, veroorzaakt door cytokinen.

Deze cytokinen reguleren het immuunsysteem en reageren op ziekte en schade in het lichaam door ter plekke ontstekingen te veroorzaken. Dit is een teken voor het immuunsysteem om daar weer andere cellen naar toe te sturen om de schade te herstellen of bacteriën te doden en verwijderen. Na herstel verdwijnt de ontsteking en ben je genezen. Onze natuurlijke respons tijdens dit proces van ziek zijn en herstel, is om ons terug te trekken en af te zonderen van de ‘groep’. Maar deze reactie op zich kan ook weer ontstekingsreacties in de hersenen veroorzaken omdat je van oudsher gevaar liep als je je afzonderde van de groep. Mensen hebben interactie en sociale structuren nodig om gezond te blijven en ontstekingsreacties tot een minimum te beperken. Daarom is het ook zo moeilijk voor chronisch zieke mensen om deze cirkel van ziek zijn en isolatie te doorbreken. Eenzaamheid en depressie zijn dus ook een fysieke reactie in de hersenen, door de ontsteking, en niet alleen psychisch. Belangrijk om te weten als je dit wilt doorbreken!

Lang verhaal maar ik denk dat deze aflevering zeer de moeite waard is om te bekijken, zeker voor diegenen die in het genezingsproces na de SVF zitten. Het verklaart enorm veel en als je beter begrijpt wat er in je lichaam gebeurt dan is het misschien makkelijker om mee om te gaan.

Veel kijkplezier 🍀🍀🍀

Facebook post van 19 april 2018

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.