Stichting Save Ruby's Life ~ Triodos Bank NL06 TRIO 0338630228 ~ KvK 68842376 info@saverubyslife.nl

Advies

Van de week was ik bij de Etos. Toen ik ging afrekenen stond er een jonge moeder voor me die insectenwerende middelen kocht. De verkoopster vroeg voor wie ze waren. De moeder zei dat ze voor haar zoontje van 2 waren omdat ze op vakantie gingen. Of ze naar het buitenland gingen, vroeg de verkoopster vriendelijk. Nee, ze bleven dit jaar in Nederland want ze moest deze zomer ook nog bevallen van de tweede. Prima zei de verkoopster, dan heeft u geen middel met DEET nodig.

Ik wist niet wat ik hoorde! Hoezo heeft ze in Nederland geen middel nodig met DEET? Wel eens van teken gehoord beste verkoopster? Toen ik aan de beurt was vroeg ik dan ook vriendelijk, terwijl het stoom uit mijn oren spoot, waarom ze dat advies had gegeven. Ze zei dat ze dat moest zeggen van haar baas. Volgens haar hadden ze instructies gekregen van hogerhand dat ze ouders van kinderen tot 13 jaar geen middelen met DEET mochten aanraden. Omdat het gif is… Ik vroeg haar of ze weleens van de ziekte van Lyme had gehoord. Jazeker, zei ze nu nóg vrolijker want ze was niet voor 1 gat te vangen, mijn schoonmoeder heeft dat. Of ze ook wist dat vooral kinderen gevaar lopen om te worden gebeten door een besmette teek en dat DEET het enige middel is dat ze daar tegen beschermt? Nou, dat viel volgens haar allemaal wel mee en bovendien als die mevrouw een mystery shopper was geweest en ze had haar toch DEET geadviseerd en verkocht dan zou ze haar baan kwijtraken dus dat ging ze toch echt niet zeggen. Ze was toch zeker niet dom?!

Beste meneer de manager ‘adviseur’ van de Etos. Wat een ongelofelijk slecht en bovendien onjuist advies leert u aan uw verkoopsters! Een die zeer ernstige gevolgen kan hebben. Dat DEET giftig is klopt maar de concentratie DEET in insectenwerende middelen is niet hoog genoeg om blijvende schade aan te kunnen richten en heeft dan ook amper bijwerkingen. Bovendien is het gif van een teek vele malen schadelijker dan DEET dus liever nu een heel klein beetje gif dat mijn kinderen beschermt dan de kans op een invaliderende levens-bedreigende aandoening waarvoor er in Nederland geen genezende behandeling bestaat!

Wat u aan uw verkoopsters zou moeten leren is wat er op de verpakking staat. Kinderen tot 2 jaar mogen alleen worden ingesmeerd met lotion waar maximaal 30% DEET in zit. Daarna kun je ze insmeren met een sterker middel dat maximaal 40% DEET bevat. Je smeert het dun op de huid of je spuit het over de kleding, dat kan ook. Niet op de handjes smeren om te voorkomen dat ze het in hun mond of ogen krijgen. Na het smeren altijd goed de handen wassen zodat je het zelf ook niet in je mond of ogen krijgt! DEET is ruim 6 uur werkzaam dus afhankelijk van waar je bent is 1 keer smeren of inspuiten per dag waarschijnlijk al voldoende. Ben je in een gebied waar de malariamug leeft dan gebruik je het natuurlijk ook ’s nachts.

Preventie is ongelofelijk belangrijk in de strijd tegen tekenbeetziekten en Lyme. Dat begint bij het kopen van een insectenwerend middel. Ook of misschien wel juist als je je vakantie in eigen land viert. Want DEET werkt niet alleen goed tegen muggenbeten het is het enige middel dat je beschermt tegen een tekenbeet. Net als muggen ruiken teken door de DEET je lichaamsgeur niet dus ben je op dat moment geen potentiële prooi. Naast smeren is het raadzaam om jezelf en je kinderen goed aan te kleden als je de natuur in gaat. Bedekkende kleding, broek in sokken of laarzen stoppen en iedereen goed checken voor het slapen gaan. Neem een kleed mee om op te zitten als je op het gras speelt. Teken kruipen vooral naar donkere warme plekjes zoals je knieholtes, liezen, oksels, achter je oren en in je haren. ’s Avonds voor het slapen gaan altijd goed zoeken en mocht je een teek vinden verwijder deze dan met een tang en NOOIT met je blote handen of de één of andere vloeistof. Zodra je een teek irriteert of bang maakt spuit hij ter verdediging gif in je lichaam. Daar hoeven geen ziekteverwekkers in te zitten maar de 20% kans dat dat wel het geval is zou ik niet nemen. Heb je geen tekentang bij de hand ga dan naar de huisarts om deze daar te laten verwijderen en stuur de teek op naar het RIVM ter controle. Uit voorzorg altijd om een antibiotica kuur vragen van minimaal 6 weken! Blijf je kinderen de daaropvolgende 3 maanden goed in de gaten houden en checken op griepachtige verschijnselen en rare huiduitslag zoals rode vlekken en strepen. De Erythema Migrans (EM) of bullseye komt maar in ongeveer 30% van de besmettingen voor dus als je die niet ziet wil dat niet zeggen dat je niet bent besmet.

En laat je vooral niets wijsmaken door onwetende verkoopsters bij de één of andere drogist.

Fijne vakantie!

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.